31 mei: Inspiratiemiddag Samsung HUB

07 mei 2017
Aan alle ambassadeurs Samsung HUB, leerkrachten, directeuren, besturen werkzaam bij het Primair Onderwijs Hof van Twente en stuurgroepleden Samsung HUB. Op woensdag 31 mei 2017 is er van 15.00 uur - 17.30 uur een INSPIRATIEDAG. Deze middag wordt gehouden in Goor. De definitieve locatie wordt nog nader bepaald.
Het programma ziet er als volgt uit:
 • 14.45u - 15.00u†††††† Inloop met koffie en thee
 • 15.00u - 15.05u†††††† Opening
 • 15.05u - 15.25u†††††† Inleiding: Erno Mijland
 • 15.25u- †15.35u†††††† Michiel Dijkman - "De innovatieve leraar" Een onderzoek naar het innovatieve gebruik van technologie,†digitale leermiddelen en apparatuur in de klas.
 • 15.40u- †16.25u ††††† Eerste ronde workshops
 • 16.30u-† 17.15u†††††† Tweede ronde workshops†
 • 17.15u †††††††† †††††††† Afsluiting

De inspiratie sessies:
 1. Onderzoekend leren - Erno Mijland
 2. Programmeren Robomind - Maurice Ermen
 3. Virtual Reality - Sjoerd Welberg
 4. Hoe maak ik het onderwijs van 2032? - Mark Froger
Inleiding
Aan de slag met 21e eeuws leren
Iedere leerkracht is er ondertussen wel van overtuigd: we moeten in het onderwijs aandacht schenken aan het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden. De vraag is: hoe doe je dat? Het begint volgens Erno Mijland van Innofun met tien ontwerpprincipes voor eigentijdse leeractiviteiten. In deze inleiding passeren ze de revue en geeft Erno voorbeelden vanuit de praktijk: de scholen die hij begeleidt als adviseur, bezoekt als journalist en betrekt als innovator.

Over de spreker
Erno Mijland (1966) is opgeleid als docent Nederlands en Engels. Hij werkte voor Fontys Hogescholen als communicatie-adviseur, bedrijfsjournalist en docent Taal & Communicatie en was jarenlang zelfstandig ondernemer. Erno is sinds 2015 werkzaam als manager innovatie bij Innofun in Venlo. Innofun ondersteunt onderwijsorganisaties bij innovatievraagstukken. Erno is actief als spreker, onderwijsjournalist en columnist. Hij schreef boeken over onder andere het opvoeden van gamende kinderen, creatief denken, onderwijs, technologie en loopbaan.

De inspirerende sessies:

1. Onderzoekend leren
Onderzoekend leren is een didactische aanpak die volop mogelijkheden biedt om het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden te combineren met vakinhouden, bijvoorbeeld van de zaakvakken. In deze workshop geeft Erno Mijland een korte introductie op van de aanpak van onderzoekend leren, zoals die door Innofun wordt gehanteerd met daarbij specifiek ook aandacht voor de digitale vaardigheden vanuit het model 21e eeuwse vaardigheden van Kennisnet en SLO.

2. Programmeren Robomind
Maurice Ermen van de Petrusschool in Hengevelde in een workshop over programmeren Robomind.
Vorig jaar heeft mijn klas een nationale programmeerwedstrijd gewonnen met het programma Robomind. Vanuit deze ervaring zoek ik de interactie over programmeren in de klas, wat dit met je klas doet, waarom het zo leuk kan zijn en wat de meerwaarde is. Tevens komen er verschillende manieren aan bod om iets te doen met programmeren in de klas, zodat je een dag later ook met ideeŽn terugkeert op je school.

3. Virtual Reality
2016 wordt gezien als de doorbraak van Virtual Reality. Maar is het dat wel, aangezien het ondertussen al 2017 is? En wat kan je er dan precies mee. Deze workshop laat een aantal praktische voorbeelden zien van Virtual Reality. Wat is VR? Hoe kan ik het gebruiken in mijn klas? En wat heb ik nodig om het in te zetten? Tips en tricks voor de enthousiaste leerkrachten!† †
De bezoekers hebben een smartphone nodig, zodat ze mee kunnen doen.

4. 2032: Hoe maak ik er als leerkracht onderwijs van?
Een rijke leeromgeving, betekenisvol leren, digitale vaardigheden, toepassen van 21st century skills... †hoe pas ik dat toe in mijn dagelijkse praktijk.†In deze workshop maak je kennis met voorbeelden uit de praktijk door middel van een schilderijententoonstelling. Vervolgens ga je aan de slag met ontwerpprincipes, tools en vaardigheidsdoelen om de les die je "morgen" gaat geven te verrijken.

Je opgave met de 3 voorkeur sessies graag uiterlijk woensdag 10 mei sturen voor 15.00 uur naar info@opohvt.nl

Voor eventuele vragen kunnen jullie contact opnemen met Robert Geerdink, tel: 06-46012342
Iedere deelnemer aan deze inspiratiemiddag krijgt aan het einde van deze dag een
VR-bril mee naar huis!

Wij hopen op jullie komst!

Gerrit Wiggers ††††††† Cbs Constantijn Goor†††††††††Stichting Marcant/BSV
Michiel van 't Erve††† Kbs Twickelo††††††††††††††††††† Stichting KOMT
Robert Geerdink†††††† centrale directie†††††††††††††††Stichting OPO Hof van Twente