Openbare Daltonschool 't Gijmink viert 60-jarig bestaan

15 september 2016
Het was met recht een feestweek voor de leerlingen van de Gijminkschool. Een circusvoorstelling, een uitje naar pretpark de Waarbeek in Hengelo en als klap op de vuurpijl komende zaterdag een grote reŁnie. Het 60-jarig bestaan van de school wordt groots gevierd. Locatiedirecteur Irene Gruppen maakte er bijna 40 jaar van mee: "Of ik zaterdag iedereen nog herken weet ik niet. De leerlingen die in Goor zijn blijven wonen wel. Hun kinderen gaan hier nu naar school."

Het ontstaan van de school in 1956 hangt nauw samen met de ontwikkeling van de gelijknamige wijk 't Gijmink in Goor. In de jaren 50 worden honderden woningen gebouwd op de voormalige weides aan de rand van de stad. De gemeente verkrijgt die grond in 1938, na een ruil met dhr. Antoon Overbeek, voor grond op het Zeldam. Op 27 augustus 1956 opende de Gijminkschool de deuren. Irene Gruppen begon een kleine 20 jaar later met lesgeven: "Veel was anders, alleen maar mannen voor de klas en vanuit de banken luisteren naar wat je geleerd wordt. Het was wel echt een school van de wijk. Dat moest toen ook wel, omdat alleen leerlingen uit 't Gijmink les mochten hebben op de school. Daardoor was er wel veel saamhorigheid. Dat is in de loop der jaren gelukkig gebleven. We hebben veel betrokken ouders die bij allerlei zaken helpen, zoals het inzamelen van oud papier."

Een nieuwe school
De meest ingrijpende veranderingen voor de Gijminkschool dienden zich pas in de laatste jaren aan. Bijna vijf jaar geleden werd het oude gebouw aan de Lindelaan volledig afgebroken, om plaats te maken voor een gloednieuwe school. "Hele drukke tijden", zegt Irene. "Er waren periodes rond de verhuizing dat we bijna woonden op de school. We waren er zelfs in het weekend."

De wijk 't Gijmink werd in die periode herontwikkeld. Nieuwe woningen, maar ook een nieuwe school. Renovatie van het oude gebouw was mogelijk, maar bleek in de praktijk duurder dan nieuwbouw. "Veel mensen zullen bij het oude gebouw nog veel warme en nostalgische gevoelens hebben. Maar voor ons als leraren is het heerlijk werken in het nieuwe gebouw. De vorige school werd oud, was niet meer goed geÔsoleerd. Nu zijn we van alle gemakken en moderne technieken voorzien. De kinderen werken met tablets en het is gewoon een hele mooie school geworden. Toch zullen er zaterdag veel mensen op de reŁnie zijn die nog nooit in het nieuwe schoolgebouw zijn geweest."

Daltonmethode
Waar 't Gijmink jarenlang de toevoeging 'openbare basisschool' op de gevel had staan, is eind 2014 een kleine naamsverandering doorgevoerd. OBS 't Gijmink werd ODS 't Gijmink, een openbare daltonschool, waar de nadruk ligt op de zelfstandigheid van de leerling. Volgens Irene was die verandering voor de buitenwereld een grote, maar is het daltononderwijs in de praktijk al jaren onderdeel van de manier van lesgeven. "Veel scholen, ook 't Gijmink, gebruiken al allerlei dingen van het daltononderwijs in het lespakket. We besloten het maar echt goed aan te pakken en er officieel een daltonschool van te maken. Dat is heel goed bevallen. Waar je ziet dat andere scholen te maken hebben met een daling, heeft 't Gijmink al jaren ongeveer 125 leerlingen op de school. Ik denk dat dat wel iets met dalton te maken heeft, want we zien dat er leerlingen zijn die zich tussentijds op deze school aanmelden."

Saamhorigheid
Een jaarlijks hoogtepunt is het feit dat de school al 30 jaar, als enige Goorse onderwijsinstelling, meedoet aan de optocht van het school- en volksfeest. Leerlingen van groep 8 trekken door de straten, op een wagen gemaakt door ouders en vrijwilligers. Het plan daarvoor ontstond in het schooljaar 1985/1986, na een idee uit de ouderraad. "Dat is bijzonder en het mooie is dat niet alleen de ouders van de leerlingen uit het laatste jaar helpen, maar ook ouders van kinderen uit andere groepen. Tegenwoordig komen de leerlingen uit heel Goor, maar die betrokkenheid en saamhorigheid uit de wijk is er nog steeds. De Gijminkschool is een gevoel."

Bron: Dagblad Tubantia.