Scholen in Markelo herdenken bevrijding

09 april 2013
De bevrijding van Markelo is vandaag 68 jaar geleden. Jaarlijks wordt deze gebeurtenis herdacht door de jongere generatie. De basisscholen zorgen voor een uitgebreid programma voor hun leerlingen. Ieder jaar wordt er een bezoek gebracht aan het voormalig kamp Westerbork, komt er een gastspreker op de scholen om persoonlijke verhalen te vertellen uit de oorlogstijd en wordt er deelgenomen aan de officiŽle herdenking van de bevrijding van Markelo op 8 april.
20110408 herdenking01Dit jaar was mevrouw Hannie Jacobs als gastspreker naar Markelo gekomen. Zij is een familielid van de Joodse familie Heijman, waarvan de kinderen in de eerste jaren van de oorlog op Elserike hebben gezeten. Zij heeft haar levensverhaal afgelopen maandagochtend verteld aan alle groep 8 leerlingen uit Markelo. Na dit indrukwekkende verhaal hebben de leerlingen onder leiding van Koen Janzen†een bezoek gebracht aan het voormalige woonhuis van de familie Heijman aan de kemperweg nabij de rotonde in Elsen. Daar is drie jaar geleden een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan deze in Sobibor omgekomen Joodse†familie.

Op maandagmiddag vond de herdenking in Markelo plaats met kransleggingen op de algemene begraafplaats en het monument op het Beaufortplein in het centrum van Markelo. Leerlingen van de Markelose scholen hebben hier gedichten voordragen in het dienstgebouw.