Class VR

Stichting Openbaar primair Onderwijs Hof van Twente gaat pionieren op het gebied van het gebruik van virtual reality en augmented reality op de basisschool. Onze stichting is één van de eerste PO-stichting in Europa, waar de headsets van "ClassVR" uitgetest zullen gaan worden.
De headsets of VR-brillen van ClassVR hebben een geïntegreerd beeldscherm en kunnen vanuit een centrale computer/ tablet tegelijk aangestuurd worden.
Virtual reality is een technologie die leerkrachten binnen het klaslokaal in staat stelt om met een groep kinderen bijvoorbeeld een reis te maken naar de Pyramides in Egypte of de Grand Canyon; om terug te reizen in de tijd en door de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog te lopen of tussen de dino's te wandelen; om een reis te maken door ons zonnestelsel…de mogelijkheden zijn ongekend en zullen naar onze verwachting de komende jaren alleen maar toenemen.

Augmented reality zet een 3D-beeld virtueel in het klaslokaal waar de leerlingen dan omheen kunnen lopen en van alle kanten kunnen bekijken. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan een pompend hart, een Maya tempel of de sarcofaag van Toetanchamon.

Betekent dit het einde van de bezoekjes aan het bos of de excursies naar Den Haag of Amsterdam? Zeker niet! We zien het is een vervolg op die dingen die we vroeger alleen via plaatje in een boek konden zien en op dit moment "slechts" via een filmpje op de computer kunnen bekijken. We zijn op zoek naar de beleving en verwondering bij kinderen. Dat hopen we met deze VR-headsets te bewerkstelligen.

Stichting OPOHvT en Heutink ICT hebben samen 32 headsets aangeschaft die komend schooljaar gebruikt zullen gaan worden op een aantal openbare basisscholen binnen de Hof van Twente te beginnen op Elserike. In september zullen er medewerkers van ClassVR vanuit Engeland overkomen om een training te verzorgen aan de leerkrachten die ermee zullen/ willen gaan werken. We leren dan hoe de headsets in te zetten zijn en hoe we het digitale platform waarop alle content te vinden is, moeten gebruiken.